ghid vizual – samara, rusia

Samara a fost una dintre surprizele placute de care am avut parte, in timpul calatoriei mele de afaceri in Rusia. Iata ce poti vedea in Samara 😊 Bineinteles, mersul pe jos si fotografia merg, mereu, mana in mana 😉

O locatie istorica...

Inainte de caderea Cortinei de Fier, Samara, cunoscut pe vremea aceea ca si Kuybushev, era un oras inchis – nimeni nu avea voie sa viziteze sau sa innopteze in Samara, fara o permisiune speciala, data, de cele mai multe ori, de Politia Secreta a Partidului Comunist. Acest fapt se datora importantei critice pe care Samara o avea pentru industriile spatiala si aeronautica sovietice. In afara de asta, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, toate departamentele guvernamentale, precum si tot aparatul diplomatic au fost mutate de la Moscova la Samara – ceea ce explica prezenta unui buncar urias, construit de Stalin in Samara, in 1942.

In zilele noastre, orasul este mai deschis ca niciodata, oamenii sunt prietenosi, dornici sa primeasca calatori din toata lumea si sa ii incante cu orasul lor. Anul trecut, Samara Arena a gazduit cateva dintre meciurile Cupei Mondiale de Fotbal, astfel ca localnicii s-au “delectat” cu multi calatori straini 😛

Datorita faptului ca eram intr-o calatorie de afaceri, programul nu mi-a permis sa vad prea mult din frumusetea Samarei. Am ratat cateva puncte importante, precum buncarul lui Stalin, insa am avut sansa sa vad altele, cum ar fi Monumentul Gloriei.

Pozitionat cu fata spre raul Volga, monumentul reprezinta un barbat cu aripi desfacute deasupra capului si este dedicate muncitorilor din industria aeronautica din Kuybyshev, care au muncit din greu, in timpul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Piata in care se afla monumentul, Piata Slavy, este un punct de intalnire, atat pentru straini, cat si pentru localnici, unde copiii se pot juca in jurul fantanilor arteziene.

Tot ce trebuie sa faci este sa te rogi...

In aceeasi piata cu monumentul, se afla si Biserica Sf. Gheorghe, o biserica de rit crestin-ortodox, pe care oamenii o pot vizita pana tarziu in seara. Spre deosebire de alte biserici din Samara, aici nu trebuie sa iti acoperi capul (femeie fiind) si poti face fotografii. Intotdeauna mi-au placut interioarele bisericilor ortodoxe (inclusiv cele ale bisericilor din tara mea natala, Romania!), pentru ca sunt foarte frumos pictate cu scene din biblie sau cu portrete ale diversilor sfinti.

O alta atractie ortodoxa in Samara este manastirea de maici Iversky. Maicile locuiesc si lucreaza aici, au grija de spatiul manastirii si se roaga. Ca femeie, poti intra in biserica principala, doar daca ai capul acoperit. Desi nu sunt o mare fana a acestor reguli, am dorit sa respect totusi traditiile locale, astfel ca am imprumutat o esarfa de la una dintre maici (se pare ca limbajul semnelor functioneaza in orice situatie 😊). De asemenea, nu am avut voie sa fac fotografii in timpul slujbei religioase, lucru care mi s-a parut de bun gust! Interiorul a fost destul de impresionant, sa fiu sincera, cu o multime de decoratiuni din aur, in afara de traditionalele scene din biblie si portrete ale unor sfinti.

Curtea manastirii este destul de mare, tinand cont de faptul ca manastirea este situate in oras, nu in afara lui. Verdele plantelor si copacilor, in comparatie cu rosul aprins al constructiilor din caramida, a oferit o priveliste impresionanta.

Printre toate bisericile ortodoxe, ale caror turnuri le poti vedea in tot orasul, romano-catolicii au reusit sa construiasca o biserica spectaculoasa, Biserica Inimii Sacre a lui Iisus. Construita in stil architectural neo-gotic, biserica a fost, pentru o buna perioada de timp, cea mai inalta cladire din Samara, datorita celor doua turnuri ale sale. De-a lungul istoriei sale, biserica a suportat o multitudine de acte de vandalism, fiind chiar inchisa de catre regimul comunist. A fost data inapoi cultului romano-catolic, pentru slava, in 1991.

Plimba-te si priveste in jur...

O alta locatie interesanta in Samara este Strada Leningradskaya, o strada pietonala, unde poti admira case din secolului al 19lea, ce au fost ocupate, in vremurile lor de glorie, de comerciantii care vindeau diverse produse, in piata din apropiere. Chiar si astazi, strada este plina de magazine si restaurante si artistii ambulanti sunt o priveliste obisnuita.

Arhitectura Samarei este, de-a dreptul, eclectica. Pe o strada vezi superbe case din secolele al 18lea si al 19lea, facute din caramida rosie sau decorate cu diverse elemente vestice…

… in timp ce, pe alta, intalnesti cladiri de apartamente “colective”, simple si de prost gust, construite de comunisti.

Unele dintre cladirile vechi sunt in ruine sau foarte prost intretinute, dar cred ca isi pastreaza in continuare farmecul initial. Si, din moment ce am o slabiciune pentru usi si ferestre, am avut material de fotografiat 😛

Daca ai, ca si mine, doar putin timp de petrecut in Samara, cred ca cea mai buna metoda sa petreci acel timp este sa te plimbi prin oras. Nu stii niciodata ce comori ascunse (sau nu foarte ascunse) poti gasi 😉

Toate ca toate, Samara merita vizitata din nou. Inca mai sunt o multime de lucruri de vazut si am auzit ca o plimbare de-a lungul raului Volga adauga multi ani duratei tale de viata (sau cel putin asa spun localnicii 😉)