ghid vizual – sighisoara, romania

Cand vechiul este inca la moda...

Cetatea veche a Sighisoarei este o locatie care nu poate fi ratata atunci cand vizitezi Romania. Daca nu ma crezi pe cuvant, poate pozele de mai jos te vor convinge. Acest ghid vizual al Sighisoarei te va purta pe strazile uneia dintre putinele cetati medievale inca locuite, din Europa.

Cetatea Sighisoara este o cetate “ca la carte”. Cocotata pe un varf de deal, inconjurata de ziduri groase din piatra si avand turnuri defensive, din loc in loc, cetatea inca imprastie un aer medieval. Inauntrul cetatii sunt o multimer de hanuri si hoteluri, de unde poti alege. Astfel, poti petrece o noapte sau doua, bucurandu-te de atmosfera locala.

In timpul sederii mele in Sighisoara, am stat la Casa Bertha, un minunat han mic, administrat de un cuplu extraordinar. Hanul se afla chiar in cetate, asa ca am putut sa umblu pe strazile Sighisoarei si sa fac o multime de poze. In mod obisnuit, cetatea este plina de turisti, cum iti poti inchipui. Insa, trezitul la ora 6 dimineata mi-a dat posibilitatea sa ma bucur de aerul proaspat al diminetii si sa ma plimb nestingherita pe strazile inguste, prin casele vechi.

Nu te poti satura niciodata de case colorate...

Sighisoara a fost mentionata pentru prima oara intr-un document oficial in secolul al 13lea, dar majoritatea caselor prezente astazi au fost construite in secolul al 18lea. Ele sunt vopsite in culori vii. Se pare ca consiliul local le permite proprietarilor sa isi vopseasca casele doar in anumite culori, in functie de informatiile prezente in registrele primariei. Astfel, daca casa a fost vopsita in roz acum o suta de ani, proprietarul actual al casei este obligat sa isi vopseasca acum casa, in aceeasi culoare. Eu cred ca este o modalitate excelenta de a pastra atmosfera initiala a cetatii, mai ales in vremurile prezente, cand totul se schimba atat de repede.

Aceasta atmosfera unica, medievala este unul dintre motivele pentru care cetatea Sighisoara a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Majoritatea caselor din cetate sunt considerate monumente istorice, iar eu nu pot fi decat de acord!

Despre cei curajosi si puternici...

De-a lungul istoriei sale, Sighisoara a fost o cetate de mestesugari. Fiecare dintre breslele inregistrate in Sighisoara trebuia sa construiasca si sa intretina un turn defensiv, menit sa apere cetatea de diverse atacuri. Inca mai poti vedea unele dintre aceste turnuri. Fiecare turn era considerat o fortareata in sine, astfel ca, daca unul dintre turnuri era distrus, asta nu insemna ca cetatea va fi cucerita.

Cel mai important dintre turnuri, “turnul-poarta”, inca se ridica semet la intrarea principala in cetate. Turnul cu ceas, asa cum este denumit oficial, a fost construit in secolul al 14lea si, spre deosebire de celalalte turnuri, care erau proprietatea unei bresle, acesta era bun public. Inalt de 64 de metri, turnul poate fi vazut din orice parte de orasului. Ce il face special este, in mod cert, ceasul. O parte din acest ceas este alcatuita din sapte figurine din lemn. La o prima vedere, ele par sa reprezinte doar zilele saptamanii, insa, in realitate, ele sunt, de fapt, reprezentatiile a sapte zei antici, a sapte planete si a sapte metale de baza. Mozaicul prezent pe acoperisul turnului atrage, de asemenea, o multime de priviri.

Dar vai, strazile alea...

Partea mea preferata din plimbarea prin cetate a fost sa am strazile inguste doar pentru mine. Din fericire, in cetate nu sunt foarte multe masini – ai voie sa urci cu masina in cetate doar pentru a-ti descarca bagajele la hotel sau sa aduci marfa la hotelurile si restaurantele din cetate. Acest lucru permite calatorilor sa mearga inapoi in timp, sa vada cum era viata in trecut, mai ales daca iei in considerare si piatra cubica care inca paveaza strazile. Aceasta priveliste pitoreasca te va face, cu siguranta, sa vrei sa te intorci.

ai grija sa nu ratezi...

Iata ce cred eu ca nu trebuie sa ratezi in Sighisoara:

Turnul Croitorilor


Turnul care vegheaza asupra celei de-a doua intrari in cetate este o constructie masiva, insa simpla. Construit in secolul al 14lea, turnul inca impresioneaza si introduce calatorul in lumea magica a Sighisoarei.

Turnul Fierarilor


Este un paznic important al bisericii din cetate. Datorita pozitiei sale strategice, ca parte integranta din zidul cetatii, turnul si-a pierdut, in timp, functia de aparare si a devenit statie de pompieri.

Turnul Cizmarilor


Turnul difera putin de celelalte turnuri, in principal, datorita arhitecturii de influenta baroca. De asemenea, in comparative cu celelalte turnuri, acesta are doua turnuri de observatie, desi este mai scund decat celalalte. Scarile de lemn din exterior au fost adaugate in 2001 si este, in zilele noastre, gazda unui post de radio local.

Casa cu Cerb


Este cea mai bine “conservata” din Sighisoara, fiind construita in secolul al 17lea. A fost denumita astfel, datorita capului de cerb prins de un colt al cladirii. In zilele noastre, casa este folosita ca si restaurant si ca han. Daca intrebi un calator strain, este cea mai cunoscuta locatie din Sighisoara.

Biserica Manastirii – a facut, in trecut, parte din manastirea dominicana. Partea din afara a bisericii inca pastreaza elementele arhitecturale gotice. In zilele noastre, biserica este de rit evanghelic. Interiorul merita, de asemenea, vizitat. Din pacate, in timpul vizitei mele, nu am putut intra in biserica, deoarece era prea devreme pentru a fi deschisa. 😊

Scara acoperita


Cunoscuta si sub numele de “Scara Elevilor”, ea duce la scoala si la biserica care se afla in varful dealului. Initial, scara a avut 300 de scari, dar astazi mai are doar 176. In fiecare zi, elevii urca si coboara scarile. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, care s-a nascut si a crescut in Sighisoara, isi aminteste cu drag de “sarcina” din copilarie, de ase duce la scoala si de a urca si cobora, in fiecare zi, scarile. In timpul vizitei mele, nu am urcat scarile. Am facut-o, insa, in trecut, de cateva ori bune. 🙂

Arcada Turnului cu Ceas – este unul dintre locurile mele preferate din cetate. Aici este locul unde ma simt cu adevarat intr-o cetate medievala. Trotuarul din lemn, arcadele din piatra care te poarta in interiorul si in exteriorul cetatii te fac sa visezi cu ochii deschisi. Nu puteam decat sa imi imaginez ca sunt o tanara domnita, la plimbare pe cararile cetatii 😉

De fiecare data cand vizitez Sighisoara, descopar cate ceva. Probabil ca asta este unul dintre motivele pentru ca ma intorc aici. Sunt convinsa ca si tu te vei intoarce, din nou si din nou, asa cum fac si eu 😀